Op dit moment werkt de Wise app niet altijd. Sorry voor het ongemak, we werken aan een oplossing. Tot die tijd kun je via 'Mijn Bibliotheek' op deze website je zaken regelen. 

Cultuurmenu Altena

CultuurPunt voor scholen

Cultuurmenu Altena

Het Cultuurmenu Altena bestaat jaarlijks uit verschillende cultuurprojecten, voor iedere combinatie klas één. De projecten zijn afwisselend en in samenwerking met zowel lokale als landelijke kunstprofessionals. Ieder jaar staat een andere kunst-/cultuurdiscipline centraal. Wanneer de school acht jaar mee doet maken de leerlingen kennis met acht verschillende kunst- en cultuurdisciplines.

Vanuit onze expertise ontwikkelen en coördineren wij de projecten. Doordat we voor veel scholen het aanbod programmeren, hebben we de keuze uit ruimer aanbod dan wanneer je als school zelf aanbod binnen haalt.

van Ambacht tot Design- Cultuurmenu Altena 2024-2025

Schoenen, een nieuwe deken of aardewerk. Wanneer je vroeger iets nieuws nodig had ging je daarvoor naar een ambachtslied. Die maakte dan met eigen handen een nieuw product. De ambachtslieden waren echte experts, want ze wisten precies hoe ze met materialen zoals hout, linnen of leem konden werken.

Als je tegenwoordig iets nodig hebt shop je in een winkel of online. Vaak is er heel veel keuze en kies je het product dat je het mooist vindt of wat het gemakkelijkste is in gebruik. Wanneer er goed is nagedacht over de vormgeving en gebruik van een product spreek je over design.

Eigenlijk waren de oude ambachtslieden dus de designers van hun tijd! In dit cultuurmenu brengen we de oude en de nieuwe wereld samen. Leerlingen maken kennis met ambachtelijke vaardigheden zoals het glasblazen en weven, maar gaan ook zelf aan de slag met een designopdracht voor producten van nu.

Want door oude kennis in te zetten, kom je verder in de toekomst.

Workshop 'Klei!'

Ontdek de mogelijkheden van klei. In het voorbereidende lesmateriaal leren jouw leerlingen over de eigenschappen van klei. Hoe verandert klei in keramiek en wat werd er vroeger van gemaakt? Tijdens de workshop gaan jouw leerlingen zelf aan de slag. Ze maken zelf knikkers om zo de klei te leren kennen en een spel te spelen. Daarna gaan de leerlingen aan de slag met het ontwerpen van hun eigen kraal. Alle kralen van de leerlingen worden gestookt. 

Bezoek Glasblazerij Leerdam

Ontdek en beleef de mogelijkheden van glas in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum.  De glasblazerij is een creatief laboratorium waar kunstenaars en ontwerpers in samenwerking met de glasblazers experimenteren met glas. Daardoor ontstaan de meest onverwachte en bijzondere creaties. De leerlingen gaan zien en ervaren hoe van een vloeibare, roodgloeiende substantie de prachtigste voorwerpen van glas worden gemaakt. 

Het voorbereidend lesmateriaal voor de Glasblazerij bestaat uit een fysieke leskist. Planning voor het ophalen van deze leskist is verzonden via de mail

Bezoek/workshop TextielMuseum 'Toekomst tenues'

Voor veel mensen is het belangrijk welke kleding ze dragen. Tegenwoordig is het normaal geworden om veel nieuwe kleding te kopen en regelmatig te wisselen van outfit, omdat iets uit de mode is of omdat het niet meer past. Sommige mensen hebben misschien wel ieder jaar een nieuwe garderobe. Maar is het wel goed voor de wereld/het milieu om zoveel kleding te kopen? Kan het ook anders?

In dit onderwijsprogramma gaan de leerlingen het zelf ontdekken, door aan de slag te gaan als modeontwerpers van de toekomst. Centraal staat de verbeelding, ontwerpen, samenwerking en ideeën uitwisselen over de toekomst. Hoe ziet de wereld er over 100 jaar uit en wat voor kleding hebben we dan nodig? De leerlingen gaan in groepjes hét kledingstuk voor de toekomst maken.

Voorbereidend lesmateriaal

Bezoek Design Museum 'Designworkout'

 In de workout ga je op ontdekkingstocht in de wereld van design. Je kijkt aandachtig naar een aantal uiteenlopende voorwerpen en je onderzoekt met elkaar de context van deze ontwerpen. Je staat uitgebreid stil bij wat een ontwerpproces is. Soms doen we dit met historische ontwerpen en soms met hedendaagse. We staan stil bij de werkwijze en het verhaal van de ontwerpers. Hoe is het om een ontwerper te zijn, wat zijn de uitdagingen die een ontwerper heeft?

Vooorbereidend lesmateriaal

Praktische informatie

  • Twee jaar

    Je schrijft jouw school in voor het Cultuurmenu Altena voor twee jaar. Zo kunnen wij vooruit plannen en weet jij waar je aan toe bent. 

  • €9,-

    Deelname aan het Cultuurmeu Altena kost €9,- per leerling.

  • Inspraak

    We informeren deelnemende scholen door middel van twee bijeenkomsten per jaar. Daarnaast kun je meepraten over het programma in de klankbordgroep.

  • Meer over het Cultuurmenu Altena?