In de nacht van vrijdag 26 april op zaterdag 27 april (met een eventuele uitloop van 28 op 29 april) zijn onze systemen uit de lucht voor een update. Boeken zoeken en reserveren in de online catalogus kan dan even niet. De opties van 'Inloggen Mijn Bibliotheek' en onze Bibliotheek Wise App zijn op dat moment ook niet beschikbaar. Volg ons op Facebook en Instagram (@Bibliotheekaltena) en blijf op de hoogte van updates.

 

Cultuurmenu Altena

CultuurPunt voor scholen

Cultuurmenu Altena

Het Cultuurmenu Altena bestaat jaarlijks uit verschillende cultuurprojecten, voor iedere combinatie klas één. De projecten zijn afwisselend en in samenwerking met zowel lokale als landelijke kunstprofessionals. Ieder jaar staat een andere kunst-/cultuurdiscipline centraal. Wanneer de school acht jaar mee doet maken de leerlingen kennis met acht verschillende kunst- en cultuurdisciplines.

Vanuit onze expertise ontwikkelen en coördineren wij de projecten. Doordat we voor veel scholen het aanbod programmeren, hebben we de keuze uit ruimer aanbod dan wanneer je als school zelf aanbod binnen haalt.

De kunst van het woord - Cultuurmenu Altena 2023-2024

Taal zorgt ervoor dat we ons kunnen uiten, kunst heeft diezelfde eigenschap. Wat als we deze combineren? Woordkunst is meer dan taal, door de taalregels los te laten krijgt het begrip taal creatieve vrijheid.

Met woorden kun je meer dan schrijven, je creëert er sfeer en beeld mee. Deze mogelijkheden stimuleren de creativiteit van kinderen. Ze krijgen de vrijheid en de ruimte om zich op een nieuwe manier uit te drukken. Het thema woordkunst zorgt voor een gevarieerd aanbod dat linkt aan verschillende kunstdisciplines zoals beeldende kunst, theater en muziek.

Voor elke leeftijdsgroep vonden wij passend aanbod waaraan deze verschillende kunstdisciplines gekoppeld werden. Van verhalen bedenken en ze zelf uitbeelden, tot teksten schrijven en hier een rap van maken. Alles komt voorbij in het nieuwe Cultuurmenu Altena! 

Workshop 'Je eigen verhaal'

Fantasie en verbeelding, overal zijn verhalen. Aan de hand van een liedje en een prent verzinnen de leerlingen een eigen verhaal met als uitgangspunt een gouden kist die in de Biesbosch wordt gevonden… van wie is dit kistje? Wat zit er in? Bij dit verhaal maken de leerlingen zelf de vertelplaten met gescheurd of geknipt papier en tekeningen. In het vertelkastje komt dit verhaal tot leven.

Het plezier van samen fantaseren. Ze weven woorden en beelden tot een verhaal. Een echte beleving voormjouw leerlingen die na afloop hun eigen verhaal aan elkaar kunnen vertellen!

Voorbereidend lesmateriaal

Workshop 'Ik schilder je in woorden'

'Ik schilder je in woorden' is een creatieve schrijfkunstworkshop. Tijdens deze verrassende les gaan leerlingen op een andere manier naar zichzelf kijken. Ze gaan onderzoeken en associeren. Misschien ben jij net als een piano, een kastanjeboom, een blauwe lucht of een leeuw. Na deze ontdekkingen, kiezen we hoe we onszelf willen zien. Dat beeld vangen we figuratief of abstract in een schilderij. Niet met kwasten, maar met sponsen, wattenstaafjes en rollers. In het schilderij komt een zelfgeschreven gedicht te staan. Het eindresultaat is een prachtig en uniek beeldgedicht.

Voorbereidend lesmateriaal

Workshop 'Theaterlezen'

Kinderboekenauteur Lizzy van Pelt neemt de kinderen mee in de wereld van theaterlezen, een vorm van woordkunst. Ze tovert daarbij de leerling om tot heuse woordkunstenaars. Ze gaan onder andere aan de slag met een theaterleesverhaal uit het boek Woordkunst, dat speciaal voor dit doel en thema geschreven is
door Prinses Laurentien van Oranje en Lizzy van Pelt. Een spannend onderdeel want hoe lees je hardop voor en hoe geef je kleur aan het verhaal? Het enige instrument dat je hebt is je stem.

Als er is geoefend, gaat de klas aan de slag als woordkunstenaar! Ze kiezen voor een eigen uitwerking van het thema: schrijf een rap, een gedicht, lied, verhaal of schrijf/teken woorden die laten zien wat ze betekenen. Als klap op de vuurpijl: alle inzendingen worden verzameld en uitgegeven in een heus e-woordkunstboek dat in alle (digitale)boekhandels te koop zal zijn. Hoe cool is dat! 

Voorbereidend lesmateriaal

Rapworkshop

De workshop begint met een performance in de klas door Thomas,. Daarna volgt een uitleg over het ontstaan van hiphop en natuurlijk dreunen de leerlingen lekker mee op verschillende nummers. Helemaal van deze tijd dus. De workshops worden met veel humor gebracht en de boodschap is luid en duidelijk: iedereen kan rappen. Er wordt een gezamenlijk onderwerp gekozen en de klas gaat onder begeleiding aan de slag om zelf lyrics te schrijven en te oefenen.

Als er genoeg geoefend is, wordt dit nummer opgenomen met de meegebrachte apparatuur. Het eindresultaat is altijd tastbaar en zal aan het eind van de workshops klassikaal ten gehore worden gebracht. Binnen 10 werkdagen ontvangt de school het nummer en kan de klas genieten van hun eigen HIT!

Voorbereidend lesmateriaal

Praktische informatie

  • Twee jaar

    Je schrijft jouw school in voor het Cultuurmenu Altena voor twee jaar. Zo kunnen wij vooruit plannen en weet jij waar je aan toe bent. 

  • €9,-

    Deelname aan het Cultuurmeu Altena kost €9,- per leerling.

  • Inspraak

    We informeren deelnemende scholen door middel van twee bijeenkomsten per jaar. Daarnaast kun je meepraten over het programma in de klankbordgroep.

  • Meer over het Cultuurmenu Altena?