Ontwikkeling en educatie

Op scholen, vanuit het Digi-Taalhuis en in de Bibliotheek

Naar begin jaarverslag

Wij bevorderen het bewust worden van het belang en het verhogen van (digitale) geletterdheid voor 0 – 108 jaar en bieden iedereen in Altena de kans om zich een leven lang te ontwikkelen.

Digi-Taalhuis

Logo Digi-Taalhuis Altena

In het Digi-Taalhuis helpen we mensen in Altena met basisvaardigheden. Dat doen we samen met vrijwilligers en andere organisaties. Bijvoorbeeld met Taalcafés. Ook koppelen we mensen aan een Taalmaatje. Zo leren ze beter lezen, schrijven of werken met de computer.

Taalcafé

'Op school heb ik heel veel woorden geleerd. Maar hier leer ik de woorden goed te gebruiken. Door de oefeningen die we doen kan ik met de woorden goede zinnen maken.'

In 2023 kwamen veel mensen naar onze Taalcafés in Werkendam en Woudrichem. In het Taalcafé praten mensen met elkaar over gewone, dagelijkse dingen. Ze oefenen zo met de Nederlandse taal. Daarbij krijgen ze hulp van getrainde vrijwilligers. Het is niet alleen leerzaam, maar ook gezellig.

Taalmaatjes

'De bieb is voor mij een fijne plek waar we elkaar Nederlands leren.'

Agnieszka leert beter Nederlands van haar Taalmaatje Marianne. Naast het leren is er natuurlijk ook het persoonlijke contact wat fijn is. 

Bij onze organisatie zijn 127 vrijwilligers actief waarvan zo'n 40 als Taalmaatje of Taalbegeleider vanuit ons Digi-Taalhuis Altena. Je leest hier meer over het vrijwilligerswerk.


Open Boek 3.0

'Na iedere bijeenkomst weer vol ideeën en inspiratie terug naar mijn klas en collega's.'

Zo omschreef één van de leerkrachten de cursus 'Open Boek 3.0'. Deze cursus is voor leerkrachten in het basisonderwijs die leescoördinator willen worden. Onze taal- en mediacoach Mirjam geeft de deelnemers veel tips over leesbevordering. Met deze informatie maken zij een jaarplan voor hun eigen school. Samen met collega’s gaan ze daarna aan de slag. Deelnemers zeggen dat de cursus vooral heel praktisch is en dat je er meteen iets mee kunt doen in de klas.

Onze samenwerking met het onderwijs

De cursus Open Boek is 1 voorbeeld van wat wij allemaal doen voor en met het onderwijs en de kinderopvang in Altena. Nieuwsgierig naar wat we nog meer voor het onderwijs en de kinderopvang doen? Je leest er meer over op onze onderwijspagina.


Sustainable development goals en Bestuursakkoord

Deze activiteiten dragen bij aan sustainable development goals: 3, 10, 11, en 17
En haakt aan op de volgende paragraven van het Bestuursakkoord van gemeente Altena: 2.1.2 | 2.1.3 | 2.2.1 | 2.2.2. | 2.3.1 | 2.3.3 | 4.3

Met de activiteiten vanuit ontwikkeling & educatie dragen we bij aan een leven lang ontwikkelen op basisvaardigheden en blijvende inzetbaarheid. Met scholen werken we samen aan geletterde Brabantse jeugd en jongeren.