Educatie Webshop Basisonderwijs

Bij Bibliotheek CultuurPuntAltena zijn diverse educatieve materialen voor het basisonderwijs te leen. Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van de beschikbare materialen. Het educatieaanbod wordt gaandeweg uitgebreid.

Voor scholen die aangesloten zijn bij 'de Bibliotheek op school' is dit onderdeel van het arrangement. Zij kunnen drie keer per jaar een product of themacollectie lenen. 

Voor overige scholen zijn er kosten verbonden aan het lenen van de producten.

De materialen en themacollecties zijn te leen voor een periode van zes weken

(of anders, in overleg)

 

Boekenkist 'Lezen wat je wil' - Leesoffensief

De leeskisten worden voor de groepen 5&6 – 7&8 samen
uitgeleend. Dit houdt in dat je in totaal 100 boeken krijgt, 50 boeken voor
groep 5&6 en 50 boeken voor groep 7&8.

Vanwege de grote vraag naar de kisten zijn er voor vijf periodes
gekozen waarbinnen de boekenkisten geleend kunnen worden. De boekenkisten zijn
6 weken tot je beschikking.

Bij de kisten horen ook lessuggesties, deze krijg je via de
mail.

Tussendoortje Literatuur

 

Met het Tussendoortje Literatuur worden kinderen gestimuleerd na te denken over literatuur, met elkaar hierover te praten, nieuwe inzichten te krijgen en dit om te zetten in creatieve uitingen.

 

Belevingskist 'Wereldreis'

De gele ballon gaat op wereldreis. Hij vliegt over landen over de hele wereld, maar: ‘Waar gaat de gele ballon eigenlijk naar toe?’
Die vraag staat centraal tijdens het project de Wereldreis.

TipToi

De tiptoi is een interactieve pen die een boek tot leven kan brengen. De pen geeft je verschillende opties. Zo kun je dingen ontdekken en te weten komen. Ook kun je spellen spelen met de pen. 

In de kist zitten 2 tiptoi pennen en 4 interactieve boeken voor kinderen tussen de 3 en 7 jaar oud.

Bekijk het maar!

BINNENKORT BESCHIKBAAR

De belevingskist ‘Bekijk het maar!’ is speciaal ontwikkeld voor de leerlingen van groep 7/8. Het lesmateriaal omvat een reeks van 6 lessen, maar is naar eigen inzicht in te delen. Tijdens deze lessen lezen de leerlingen in groepjes een boek, maken er een filmtrailer en een pitch over om vervolgens de winnaar te kiezen. De verfilming van het winnende boek wordt ter afsluiting gekeken.

Tippagina

B-Bot

De B-Bots zijn een programmeerbare robot waarmee kinderen zelf een bepaalde route kunnen uitstippelen, instellen en doorlopen. Door personaliseerbare matten en dobbelstenen kunnen de B-Bots op alle leskisten toegepast worden. De Bee-bot is te programmeren met de pijltjestoetsen op zijn rug. De Blue-Bot geeft je naast de pijltestoetsen ook de mogelijkheid via een app de robot te besturen.

Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen 2021 hebben we een lesaanbod rondom het prentenboek van het jaar: Coco kan het! en de Blue-Bot. 

Belevingskist 'Vroeger'

“Selfie!”

Kinderen groeien op in een tijdperk waarin met alle gemak de leuke momenten worden vastgelegd. Al jong leren zij met een Ipad, mobiele telefoon of digitale camera kiekjes te maken. Dat was zo’n 100 jaar geleden heel anders!

 

Themacollectie

'Ik zou zo graag wat boeken over een bepaald thema hebben, maar het kost me zoveel tijd om het uit te zoeken...'

Geen nood. De Bibliotheek CultuurPunt Altena stelt met plezier een themacollectie samen!

Worden wat je wil

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar ‘Worden wat je wil’. Met onze themakist kun je aan de slag met dit onderwerp.

Worden wat je wil is meer dan alleen beroepen of keuzes voor opleidingen. Worden wie je wil is jezelf én je eigen kwaliteiten leren kennen.

Het pakket bestaat uit drie lessen en is geschik voor de middenbouw, met een uitbouw naar de bovenbouw. Tijdens de eerste les ga je met verschillende boeken en vragen aan de slag. Tijdens de tweede les gaan je leerlingen op zoek naar hun kwaliteiten via het Schatgraversspel. Ten slotte wordt alle informatie verwerkt in een creatieve opdracht.

Kamishibai: vertelkastje

Heb je wel eens gehoord van de Kamishibai?

Een van oorsprong Japans vertelkastje dat een prentenboekverhaal op unieke wijze tot leven brengt. 

Er zijn diverse sets vertelplaten beschikbaar.

Mediawijsheid

De Bibliotheek is meer dan een uitleenplaats voor boeken. Ons team Educatie adviseert en ondersteunt scholen in Altena op het gebied van taal, lezen en digitale geletterdheid. Dan mag een mooi aanbod in de #weekvdmediawijsheid natuurlijk niet ontbreken.We bedachten activiteiten rond pixelation en stopmotion. Zeggen deze termen je niets? Met een camera, een app en wat knutselmateriaal bereik je al snel resultaat. De lesbrieven zijn gemaakt voor verschillende leeftijden.