BiebTalk Mediawijsheid succesvol

Gepubliceerd op: 2 oktober 2019 10:37

Maandag 30 september vond onze eerste BiebTalk plaats. Samen met ouders gingen we het gesprek aan over digitale geletterdheid bij kinderen.

Wat is nou mediawijsheid?

We namen de aanwezige ouders mee in de term 'digitale geletterdheid' dat in de volksmond vaak mediawijsheid wordt genoemd. Digitale geletterdheid is meer. Het gaat over de vier basisvaardigheden die kinderen nodig hebben om mee te kunnen met de 21e eeuwse ontwikkelingen.
Mediawijsheid is daar een onderdeel van en vormt samen met informatievaardigheden, computitional thinking en ict-basisvaardigheden het hele pallet van digitale geletterdheid.

We spraken over verantwoordelijkheid op dit gebied. Ligt die bij ouders, bij school of misschien bij hen beiden en nog meer partijen? En welke rol kan de Bibliotheek hierin vervullen? Ontwikkeling en educatie is een van de vijf kernfuncties van de Bibliotheek en digitale geletterdheid een vast onderdeel op de agenda. Er ontstond een interessante discussie die veel inzichten gaf.

Hoe verder?
We spraken al met leerkrachten over dit onderwerp. Ook de jeugd zelf gaan we nog bevragen om zo tot een volledig beeld te komen en te kijken welke behoeften we in kunnen vullen.

In de toekomst nog meer BiebTalks

Voor ons is een BiebTalk een hele goede manier om op te halen welke behoeftes er spelen in Altena. Wij zijn de Bibliotheek voor Altena en willen graag inspelen op wat er leeft. Zo zullen we in de toekomst ook in gesprek gaan over onze collectie, over het cultuuraanbod voor volwassenen en nog een aantal andere zaken. Zowel leden als niet-leden zijn welkom om mee te denken.

Heb jij interesse om een BiebTalk bij te wonen? Stuur dan een mailtje met onderwerp BiebTalk en benoem waar je graag over mee wilt denken.

Met dank aan RTV Altena!