In de nacht van vrijdag 26 april op zaterdag 27 april (met een eventuele uitloop van 28 op 29 april) zijn onze systemen uit de lucht voor een update. Boeken zoeken en reserveren in de online catalogus kan dan even niet. De opties van 'Inloggen Mijn Bibliotheek' en onze Bibliotheek Wise App zijn op dat moment ook niet beschikbaar. Volg ons op Facebook en Instagram (@Bibliotheekaltena) en blijf op de hoogte van updates.

 

Digitale geletterdheid in het primair onderwijs

Voor het onderwijs

Wat is digitale geletterdheid?

Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die iedereen nodig heeft om zich in de digitale samenleving staande te houden en zichzelf te ontwikkelen. Volgens SLO en Curriculum.nu is digitale geletterdheid een combinatie van 4 domeinen:

  1. Ict-basisvaardigheden: Het begrijpen van de werking van computers en netwerken. Kunnen omgaan met verschillende soorten technologieën en de mogelijkheden en beperkingen van technologie begrijpen.
  2. Informatievaardigheden: Een informatiebehoefte kunnen signaleren en analyseren en op basis hiervan relevante informatie zoeken, selecteren, verwerken en gebruiken.
  3. Computational thinking: Problemen op een zodanige manier formuleren dat het mogelijk wordt een computer of ander digitaal gereedschap te gebruiken om het probleem op te lossen.
  4. Mediawijsheid: Kennis, vaardigheden en mentaliteit die nodig zijn om bewust, kritisch en actief om te gaan met media.

Essentiële thema's

Ter voorbereiding op de ontwikkeling van de 4 domeinen zijn 6 essentiële thema's benoemd. Deze thema's vormen de basis voor de ontwikkeling van digitale geletterdheid bij leerlingen: 

  1. Data en informatie
  2. Veiligheid en privacy in de digitale wereld 
  3. De werking en het (creatieve) gebruik van digitale technologie
  4. Digitale communicatie en samenwerking 
  5. Digitaal burgerschap 
  6. Digitale economie

Kern van het leergebied digitale geletterdheid

Leerlijn digitale geletterdheid

21st century skills Xplained

Handboek 2021 - 2022

Digitale geletterdheid wordt zeer waarschijnlijk een vast onderdeel van het curriculum. Stichting Leerplan Ontwikkeling ontwikkelt hiervoor kerndoelen.

Dat noodzaakt scholen tot een volgende stap in hun ontwikkeling. Maar hoe doe je dat? Hoe ontwikkel je een visie op digitale geletterdheid en hoe implementeer je die? Het handboek digitale geletterdheid helpt je op weg. 

Lees meer

Monitor 2021

Cubiss ging in opdracht van de provincie Noord-Brabant aan de slag met het onderwerp Mediawijs in het onderwijs. Om zo alle Brabantse kinderen en jongeren mediawijs maken, zodat ze goed mee kunnen doen in de mediarijke samenleving. 

Benieuwd naar de bevindingen van de monitor uit 2021? In deze editie van ‘Mediawijs in het onderwijs’ blikken we terug en kijken we vooruit.

Lees meer

Educatiewebshop

Vanuit de Bibliotheek bieden we verschillende producten aan die aansluiten bij de vier domeienn van digitale geletterdheid.

Deze producten vind je terug in onze educatiewebshop.

Bekijk de educatiewebshop

Lessen en methodes

Wil je in de klas aan de slag met verschillende lessen of een lesmethode maar weet je niet waar je moet beginnen? Hieronder vind je onze favoriete lesmethodes. 

Praatplaat digitale geletterdheid

Deze Praatplaat geeft je handvaten om in schoolteams in gesprek te gaan over digitale geletterdheid. Hoe heef je het een plek in het onderwijs? Wat is jullie visie?

De Praatplaat helpt jullie op weg. 

Bekijk de praatplaat

Wikiwijs

Wikiwijs biedt een verzameling aan lesmateriaal, tips en informatie om zelf mee aan de slag te gaan. Met hun lesideeën maken zij een koppeling tussen digitale geletterdheid en het taalonderwijs. 

Daarnaast vind je ook tips hoe je digitale geletterdheid bespreekbaar maakt met ouders. 

Ga naar de website

Basicly

De lesmethode Basicly biedt je handvatten om digitale geletterdheid aan te bieden en dit stap voor stap een vaste plek te geven in het onderwijs.

In deze lesmethode leren leerlingen vanuit een leerlijn, maar ook de leerkracht is onderdeel van het leerproces. Het is een betaalde lesmethode waarbij je per leerling de voortgang kunt bijhouden. De geboekte resultaten kunnen vanuit het primair onderwijs meegenomen worden naar het voortgezet onderwijs. 

Ga naar de website

Skillsdojo

Skillsdojo neemt je leerlingen mee op leuke en leerzame missies op het gebied van technologie en wetenschap. Van het ontwerpen van een eigen robot tot kunstmatige intellegentie, programmeren of een app bouwen. 

Een voordeel van deze lessen is dat digitale onderwerpen analoog worden gemaakt. Er is dus weinig materiaal nodig om aan de slag te gaan. Deze lesmethode is gratis te gebruiken en is gericht op kinderen van 6 tot en met 14 jaar. 

Ga naar de website

Online Masters

In dit lesprogramma nemen verschillende Masters (experts) uit het vak leerlingen via interactieve opdrachten mee in hun wereld. Door het delen van hun kennis en kunde, worden leerlingen vaardiger en veiliger online. Daarnaast helpt het hun eigen talent te ontdekken. 

Voor elke les zijn handleidingen voor docenten en werkbladen beschikbaar. Ook zijn er interactieve PowerPoints opgenomen in de lessen. Online Masters is gratis te gebruiken.

Ga naar de website

BiebSnippers

BiebSnippers zijn minilessen leesbevordering en digitale geletterdheid. Iedere les duurt tussen de 15 en 35 minuten. Met deze lessen breng je ook de mogelijkheden van schoolWise op een leuke manier onder de aandacht.

De BiebSnippers zijn gratis te gebruiken voor het gehele basisonderijs, maar richten zich voornamelijk op de bovenbouw. 

Ga naar de website

MediaMasters

MediaMasters is een serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Daarnaast komen ook taalvaardigheid en de rekenvaardigheden aan bod. 

MediaMasters is gratis te gebruiken en is ontwikkeld voor kinderen in groep 7 en 8. Tijdens de Week van de Mediawijsheid kun je met deze game strijden tegen andere klassen in Nederland. 

Ga naar de uitgave

De Creatieve Code

De Creatieve Code zet programmeren in als een creatieve tool en het is een actieve manier om meer te leren over kunst. 

MU Play&Learn heeft verschillende leerlijnen ontwikkeld voor de bovenbouw in het primair onderwijs. Dit deden ze samen met kunstenaars die code gebruiken als artistiek materiaal. 

Leerlingen en docenten kunnen aan De Creatieve Code beginnen zonder voorkennis van programmeren of ICT. In de Creatieve Code vind je zowel gratis als betaalde lessen en workshops. 

Ga naar de website

Tips

Vakportaal digitale geletterdheid SLO

Digitale geletterdheid is het geheel van ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking. Op deze portaal vind je informatie tips voor in het onderwijs.

Ga naar de website

Cubiss en digitale geletterdheid

In 2015 startte Cubiss met een opdracht vanuit de provincie Noord Brabant: Alle Brabantse kinderen en jongeren mediawijs maken. Op hun websit vind je een greep uit de resultaten van vijf jaar Vergroten Mediawijsheid. 

Ga naar de website