Hugo de Grootjaar

Op 22 maart 2021 is het exact 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in een boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein. Vanwege dit bijzondere jubileum is 2021 uitgeroepen tot het Hugo de Grootjaar. 

In Altena en omgeving staan hiervoor verschillende activiteiten op de planning. Zelf organiseren we ook vanalles rond dit thema. Op deze pagina zetten we een aantal activiteiten op een rijtje, staan we stil bij bijzondere datums en verzamelden we een aantal leuke weetjes, lees- en luistertips. 

Live-uitzendingen in samenwerking met Radio A-FM

Vanaf woensdag 7 april hoor je 6 weken lang elke woensdag een interview van Hannie Visser - Kieboom met bekende en minder bekende inwoners van Altena over 'Hugo de Groot: 400 jaar na de boekenkist'. We werken hiervoor samen met Radio A-FM.

De uitzendingen starten om 19.00 uur. Je vindt Radio A-FM op 107.1 en 107.8 FM, de AFM app of luister via de online stream.

Uitzending gemist?

Geen enkel probleem. Hieronder vind je per aflevering terug wanneer je de podcast kunt beluisten, met een directe link naar Spotify.

Podcast: 'Hugo de Groot: 400 jaar na de boekenkist'

Geniet vanaf 12 april van de podcast 'Hugo de Groot: 400 jaar na de boekenkist'. Hannie Visser - Kieboom blikt samen met verschillende gasten uit het land van Heusden en Altena terug op het werk van Hugo de Groot en beantwoordt samen met hen de vraag 'Wat merken vandaag nog van zijn idee├źn?'.

#1: Het verhaal van Hugo door de ogen van kinderen

Met Marleen van Zwienen


Marleen is kunstenaar en schreef het boek 'Hugo, wonderkind uit Nederland' wat door de Bibliotheek CultuurPuntAltena cadeau is gedaan aan alle basisscholen in de gemeente Altena. Wat vinden deze kinderen van het verhaal van Hugo de Groot en welke thema's uit zijn werk spreken juist hen aan? Met Marleen duiken we in het verhaal achter haar boek en zoomen we in op de reacties van de kinderen. 

Deze podcast is vanaf 12 april beschikbaar.

 

#2: Gewetensvrijheid, mag je denken, vinden en geloven wat je wil?

Met Wim Dijkema

Hugo de Groot werd op 5 juni 1619 gevangengezet op Slot Loevestein. Reden hiervoor was zijn standpunt ten opzichte van het geloof. Prins Maurits van Oranje zag in de ruimdenkende ideeen van Hugo de Groot een bedreiging voor de eenheid van het land en besloot hem daarop gevangen te zetten. Was het gerechtvaardigd om Hugo puur om zijn geloofsovertuiging en ideeen gevangen te zetten en mag je vandaag de dag wel alles geloven en denken wat je wil? We gaan er over in gesprek met theoloog en filosoof Wim Dijkema.

Deze podcast is vanaf 19 april beschikbaar.

#3: Hugo de Groot en het water

Met Frans Heijlaerts

Misschien wel het bekendste werk van Hugo de Groot is 'Mare Liberum', oftewel 'De Vrije Zee'. In opdracht van de VOC zette Hugo de Groot zijn ideeen over het water op papier en gaf antwoord op vragen als 'Van wie is het water?' en 'Wie is er verantwoordelijk voor het water?'. 400 jaar later is zijn werk nog altijd het uitgangspunt voor het hedendaagse zeerecht. Met binnenvaarschipper Frans Heijlaerts onderzoeken we wat we hier vandaag de dag nog van merken op het water rond de gemeente en 'Mare Liberum' de scheepvaart in onder andere Woudrichem en Werkendam de afgelopen 400 jaar heeft opgeleverd. 

Deze podcast is vanaf 27 april beschikbaar.

 

#4: Het erfgoed van de toekomst, waar kijken we straks op terug met elkaar?

Met Alma Hoekstra

Zou Hugo de Groot hebben geweten dat we 400 jaar later nog steeds zouden terugkijken op zijn werk? Achteraf blijft dat altijd giswerk. Maar kunnen we nu misschien al iets zeggen over het erfgoed van over 400 jaar? Op welke zaken om ons heen kijken we in te toekomst met dezelfde interesse terug als op het werk van Hugo de Groot en hoe zorgen we er voor dat ook deze dingen goed bewaard blijven. Alma Hoekstra is hoofdredacteur van Erfgoedstem en deed onderzoek naar het verdrag van Faro en sprak met veel betrokkenen over de toekomst van ons erfgoed.

 

Deze podcast is vanaf 3 mei beschikbaar.

 

 

#5: Waar houdt jouw vrijheid op en begint die van een ander?

Met Egbert Lichtenberg

In deze speciale aflevering op 5 mei staan we stil bij het thema vrijheid. Hugo de Groot vond dat je moest kunnen zeggen, vinden en denken wat je zelf wilt. Dat geldt voor iedereen. Maar waar houdt jouw vrijheid op en begint die van een ander? We stellen deze vraag aan burgemeester van Altena Egbert Lichtenberg. Met hem onderzoeken we hoe 400 jaar na Hugo de Groot dit thema nog altijd actueel is.

Deze podcast is vanaf 10 mei beschikbaar.

#6: Maria van Reigerberch, de architect van de ontsnapping

Met Hannie Visser-Kieboom

Hugo de Groot is bij de meeste mensen vooral beroemd vanwege zijn ontsnapping in een boekenkist. Wat veel mensen echter niet weten is dat het brein achter deze engenieuze ontsnapping Hugo's vrouw was: Maria van Reigersberch. Samen met Hannie Visser-Kieboom duiken we in dit bijzondere verhaal van ontdekken we de vrouw achter de ontsnapping.

Deze podcast is vanaf 17 mei beschikbaar.

 

Lees verder


E-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer weten