Ontwikkeling en educatie

Op scholen, vanuit het Digi-Taalhuis en in de Bibliotheek

Naar begin jaarverslag

Wij bevorderen het bewust worden van het belang en het verhogen van (digitale) geletterdheid voor 0 – 108 jaar en bieden iedereen in Altena de kans om zich een leven lang te ontwikkelen.

Leesbevordering

Training voorleescoördinator

Bij kinderdagverblijf To be kind, startten ze met BoekStart in de kinderopvang. Mariëlle volgde de training voor voorleescoördinator. In deze video vertelt ze je wat ze ervan vond en vooral wat het haar opleverde. Hier lees je meer over BoekStart in de kinderopvang.

Community 0-6 jarigen

Deze community is een betrokken groep professionals die zich in zetten voor taalontwikkeling bij deze doelgroep. Dit jaar kozen we voor kennisdeling van de verschillende mogelijkheden die al ingezet worden in de gemeente. Dit zijn kleine zaadjes die geplant worden, met de hoop dat het netwerk verstevigd wordt.

de Bibliotheek op school

In Nieuwendijk openden we de Bibliotheek op school voor de Regenboog in Nieuwendijk. Elke week komen de leerlingen in deze Bibliotheek hun boeken lenen. 


Op deze kaart zie je met welke scholen we nog meer samenwerken.


Oekraïense vluchtelingen

Onze activiteiten voor de Oekraïners kwamen werden door Cubiss (ondersteuningsinstituut voor bibliotheken) opgemerkt. Ze waren onder de indruk en wilden hier meer van weten. Dat leverde een mooie reportage op met Mariia en Ihor en onze collega Marieke. 

Bewustwording laaggeletterdheid

Escapekoffer

We gingen met onze escapekoffer de boer op. Medewerkers van gemeente Altena, Bazalt Wonen en Woonstichting Land van Altena ervaarden waar laaggeletterden in het dagelijks leven tegenaan lopen. 

Deze organisaties kennen de rol van onze Bibliotheek en weten dat ze mensen naar ons door kunnen verwijzen. 

Lettersoep

Samen met wethouder Van Ooijen deelden we lettersoep uit op de jaarmarkt in Giessen. Onder het genot van een kop soep, verzorgd door de Hartenbrigade, gingen we het gesprek over laag-geletterdheid aan met de bezoekers van de jaarmarkt. 

Libelle

Bij de open dag van Vlechtwerk in Werkendam deelden we een speciale editie van de Libelle uit. 

Dit tijdschrift maakte in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven de 'Libelle makkelijk te lezen'. Om op die manier mensen bewust te maken dat het lezen van een tijdschrift niet voor iedereen vanzelfsprekend is. 

Leven lang leren

Workshop 'Altijd druk?!'

Naast aanbod voor scholen organiseerden we in de Bibliotheek ook een workshop voor volwassenen. Esther van Dijk legde in 5 simpele stappen uit hoe je je leven minder druk kan maken. 

Altena Loopbaanloket

Monique van Yokoso HR gaf antwoorden op loopbaanvragen van de bezoekers en voorzag hen ook van persoonlijk advies. Ze maakte zelfs een podcast over het Altena Loopbaanloket.