Kunst en cultuur

Leren over, door en met cultuur in de Bibliotheek en op scholen

Naar begin jaarverslag

Voor, door en met scholen

Muziekwijzer Altena

In juni 2022 was de feestelijke aftrap van de MuziekWijzer Altena. Een muziek-programma in opdracht van gemeente Altena. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen in de klas met muziek in aanraking te laten komen. We werken hiervoor samen met (lokale) muziek-aanbieders. Wil je meer weten over Muziekwijzer Altena, lees dan hier verder

Cultuurmenu 2021 - 2022

Ruim 4000 leerlingen van 24 basisscholen uit gemeente Altena maakte kennis met een lokale kunstenaar én ervaarde zelf het proces om beeldende kunst te maken. In dit filmpje lees je de reacties van leerkrachten op het Cultuurmenu Altena.

In het Cultuurmenu Altena van 2022 - 2023 staat muziek centraal. Benieuwd wat de scholen dit jaar doen? Je leest het hier.

Cultuureducatie met Kwaliteit

In deze driedelige podcastserie gaat cultuurcoach Fleur van Rijn in gesprek met drie directeuren van verschillende basisscholen uit de gemeente Altena. Fleur vormt samen met Leonie Oomen en Jacqueline Frenken team cultuur. Fleur en Leonie zijn onze cultuurcoaches en Jacqueline is  coördinator.

Visie en Curriculum

Cultuurcoach Fleur spreekt met Peter Molenaar. Peter is directeur van CBS de Hoeksteen en vertelt hoe hij met zijn team hun visie voor het cultuuronderwijs vormde. Hij vertelt onder andere over de bijdrage van de training van Cultlab in dit proces.

Beluister hier de podcast

Professionalisering

Cisca van der Pluijm is directrice van RKBS de Bolderik en RKBS de Peppel. Onze collega Fleur spreekt met haar over de studiedag die zij organiseerde voor haar team. Hierbij ervaarden de leerkrachten hoe  eventuele spanning rondom dans of zang bij kinderen in de klas kon voelen en hoe hiermee om te gaan. 

Beluister hier de podcast

Kansengelijkheid

Hans Noordman van Kindcentrum de Halm vertelt over de buitenschoolse activiteiten die zij organiseerden. Door activiteiten te organiseren die niet alleen toegankelijk zijn voor hun eigen leerlingen maken ze cultuureducatie voor iedereen mogelijk.

Beluister hier de podcast

Feiten en cijfers

Op deze kaart zie je de samenwerking die we met scholen in Altena hebben. Klik op een van de 'pins' en ontdek. 

Infographic

Naast de verhalen van Ciska, Peter en Hans presenteren we graag de cijfers van afgelopen jaar.

Hoeveel scholen namen er deel aan Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK)? Welke ontwikkelthema's doen we aan en wat zijn onze pijlers voor kansengelijkheid? Bekijk de afbeeldingen hieronder voor een overzicht van het afgelopen jaar. 

In de Bibliotheek

Rapworkshop

In maart organiseerden we een rap- en videoclipworkshop. Een groep enthousiaste kinderen ging samen met rapper Thomas aan de slag. Met een heuse videoclip als eindresultaat. 

(F)linke soep

Tijdens de kinderboekenweek ontvingen we 120 bezoekers bij deze familie-voorstelling. '(F)linke soep ging over plastic soep in de oceaan. Daarmee haakten we aan op het Gi-ga-groene thema van de kinderboekenweek. 

Workshops stickers maken

Afgelopen jaar organiseerden we 3 stickerworkshops. Van 3D-printen tot stickers op textiel en glas. We speelden hiermee in op de mogelijkheid om persoonlijke en unieke vaderdag-, moederdag-, en decembercadeautjes te ontwerpen. 

Workshop wassen figuren

Voor 2022 stelden we onszelf tot doel om meer culturele activiteiten voor volwassenen in de Bibliotheek te organiseren. De eerste was een workshop wassen figuren maken. Onder leiding van beeldend kunstenaar Rieke van der Stoep gingen de deelnemers aan de slag. De deelnemers waren erg enthousiast waarop we besloten in 2023 deze workshop opnieuw aan te bieden.

Muziekworkshop Ukelele

In december organiseerden we ukeleleworkshops. Onder leiding van Menno van het Ukeleleplein leerden ruim 25 deelnemers het instrument te bespelen. We ontvingen hele enthousiaste reacties van deelnemers. 

Exposities

Naast workshops bieden we lokale kunstenaars een podium om hun werk te exposeren op onze vestigingen.

In 2022 exposeerden we:
- gedichten en tekeningen gemaakt door leerlingen van basisschool De Morgenster en basisschool Oudendijk bij een workshop van Lizzy van Pelt.
- gevolgde vriendjes, in samenwerking met Stichting Kunst en kinderen uit Altena.
- glaswerk van Jan de Jong en Rieke van der Stoep.
- keramiek gemaakt door onze medewerkers.
- 'Schilderkunst door de seizoenen' van Martien Vos.