St. Elisabethsvloed

Educatie Sint Elisabethsvloed

De Sint Elisabethsvloed die 600 jaar geleden plaatsvond is de inspiratiebron voor het project overVLOED. Daarin leert men over de vloed als een historische gebeurtenis, maar ook als startpunt om te kijken naar het heden en de toekomst. Voor scholen is keuze uit verschillende activiteiten om de Sint Elisabethsvloed aandacht te geven in het onderwijs. De diverse activiteiten zijn te combineren tot een compleet pakket maar zijn ook los in te zetten.

(Online) Lesmateriaal

Dit materiaal is voor iedereen toegankelijk en wordt gratis ter
beschikking gesteld via de site van het Biesbosch museumEiland, CultuurpuntAltena en Bruud. In het aanbod van het online lesmateriaal komen verschillende onderdelen aan bod waaruit men een keuze kan maken. De stof wordt middels flipping the classroom gepresenteerd: experts vertellen het verhaal en zetten de leerlingen aan de slag met de opdrachten. Hierbij wordt vaak de verbeelding en activerende werkvormen ingezet om het onderwerp te verduidelijken en we gebruiken hier de sleutelmomenten voor. Er wordt gebruik gemaakt van divers beeld- en filmmateriaal om de stof over te brengen. 

Schilderworkshop overVLOED

Op een groot formaat schilderen we gezamenlijk aan het grootste schilderij van Nederland over de Sint Elisabethsvloed. In dit schilderij speelt de poes, die het mandje van Beatrijs in evenwicht hield, een belangrijke rol. Natuurlijk is het decor de Biesbosch en de Sint Elisabethsvloed de inspiratiebron. Onder leiding van een workshop docent zal er een snelle brainstorm zijn over de opdracht, komen er wat schetsen op papieren en krijgt men instructie over materiaal en techniek.

In groepen van 3 a 4 personen werkt men aan een doek van 4 meter x 1, 50 meter. Het begin van elke schildering sluit aan bij het laatste stuk van de vorige groep: het eindresultaat is namelijk een doorlopend beeld. Dit vergt goed kijken, overleggen en samenwerken (met de groep die bezig is of bezig is geweest).

Tentoonstelling St. Elisabethsvloed

Een bezoek aan de vaste en tijdelijke tentoonstelling van de Sint Elisabethsvloed in het Biesbosch MuseumEiland. Kennismaken met de Sint Elisabethsvloed vanaf het verleden, het heden en we werpen een blik naar de toekomst.

Zelfstandig bezoek: kijk/doe- en denkopdrachten met sleutelmomenten en een interactieve rondleiding met een museumdocent (15 personen per museumdocent).

Wandeling met gids van Staatsbosbeheer

Leerlingen/volwassenen maken een wandeling onder leiding van
Staatsbosbeheer om het gebied te verkennen: start bij het BiesboschMuseumEiland. Ze horen over de functie van de Noordwaard en maken kennis met de flora en fauna in dit gebied.