Cultuurmenu Altena

Cultuurmenu Altena

Het cultuurmenu Altena bestaat jaarlijks uit diverse cultuurprojecten, voor iedere combinatie klas één. De projecten zijn afwisselend en in samenwerking met zowel lokale als landelijke kunstprofessionals. Ieder jaar staat een andere kunst-/cultuurdiscipline centraal. Wanneer de school acht jaar mee doet maken de leerlingen kennis met acht verschillende kunst- en cultuurdisciplines.

Vanuit de expertise van Bibliotheek Cultuurpunt Altena ontwikkelen en coördineren wij de projecten. Door gezamenlijk/ groot in te kopen is het mogelijk om bijvoorbeeld een voorstelling of concert te bezoeken.

In beeld

Het Cultuurmenu Altena zet in op lokale kunstenaars!

Bij beeldende vorming gaat het in de kerndoelen erom dat kinderen leren dat ze hun gedachtes, gevoelens en ervaringen kunnen uitdrukken in beeldend werk, maar ook dat ze met beelden kunnen communiceren. Beeldende werkstukken ontstaan als betekenis, beeldende aspecten, materiaal en techniek op elkaar worden afgestemd. Dat betekent dat kinderen aan de slag gaan met onderwerpen en thema’s in een betekenisvolle context.

Doordat het Cultuurmenu Altena ontwikkeld is met en door lokale kunstenaars, wordt er gewerkt met de eigen omgeving van de leerlingen. Ze ontdekken de persoon achter het werk en haar of zijn intentie. Een mooie manier om de eigen omgeving meer te gaan leren kennen.

 

De magie van het papieren figuur (groep 1/2)

Hoe maak je van een vorm een figuur? Met deze vraag gaan de kleuters samen met kunstenares Rosa Verloop aan de slag. Kleuters associëren nog volop. Hun werk ontstaat vaak vanuit toeval, reageren op een spontaan getekende vorm, of naar aanleiding van het materiaal. In dit project mogen de leerlingen daarom lekker experimenteren.

Rosa Verloop maakt menselijke figuren van nylon. Ze laat zich leiden door de vormen die ontstaan. De leerlingen gaan met papier vouwen, draaien, kneden en plakken om figuren te maken. Hoe maak je hier een figuur van die niet plat is? Welke vormen ga je gebruiken? Rosa Verloop doet het voor, daarna mogen ze zelf aan de slag.

Kriebelige kruipers! (groep 3/4)

Hoe ziet een insect er eigenlijk van dichtbij uit?

Leerlingen uit groep 3 en 4 hebben steeds meer behoefte aan betekenissen en de echte wereld.  De aandacht verschuift van fantasie naar hoe het ‘in het echt’ is. Ze krijgen een enorme behoefte aan onderzoeken. Samen met Marjolein Peeters gaan de leerlingen een onderzoeksproces aan.

Naar buiten om insecten te bestuderen, kunstwerken bespreken, schetsen en bouwen. Het zit allemaal in dit project. In de workshop samen de kunstenares gaan de leerlingen met ijzerdraad zelf hun eigen insect maken.

Niets is wat het lijkt (groep 5/6)

Leerlingen uit groep 5 en 6 beginnen onderscheid te maken tussen goed en slecht. Hierdoor krijgen de interesse in de vraag: Hoe maak je iets?. Richard van der Koppel gaat met de leerlingen van een nietszeggende homp klei een bijzonder dierbeeldje maken door middel van de ‘echte’ vaardigheden en technieken. De leerlingen ontdekken dat het vooral gaat om het gewoon doen, het experimenteren en het werken met je handen.

Om ook de creativiteit en fantasie te stimuleren van de leerlingen, krijgen de leerlingen halverwege de workshop de opdracht het beeldje een metamorfose te geven. De helft van het beeldje moet bestaan uit een geheel ander dier. Uitdagend maar met wat sturing van Richard komen er toch de gruwelijkste, mooiste, grappigste, raarste figuren uit de hand van de leerlingen.

Bronsgieten (groep 7/8)

Leerlingen uit groep 7 en 8 hebben veel behoefte aan opdrachten uit de ‘ echte’  wereld. Ze snappen ook steeds meer dat naast het gevoel dat zij hebben bij een kunstwerk, de kunstenaar ook een eigen intentie heeft.

Ze krijgen bezoek van de beroemde lokale beeldhouwer, Jaap Hartman. Jaap Hartman is een bronsgieter en beeldhouwer uit Oudendijk. De leerlingen krijgen een workshop wassen beelden maken en Jaap legt uit hoe dit een eerste stap is om brons te gieten.

Een paar weken later zijn de leerlingen uitgenodigd in zijn atelier en bronsgieterij in Oudendijk voor een rondleiding. Misschien is er dan zelfs een verrassing voor de leerlingen…

Praktische informatie

  • Twee jaar

    Je schrijft jouw school in voor het Cultuurmenu Altena voor twee jaar. Zo kunnen wij vooruit plannen en weet jij waar je aan toe bent. 

  • €7,50 -

    Deelname aan het Cultuurmeu Altena kost €7,50 per leerling.

  • Inspraak

    We informeren deelnemende scholen door middel van twee bijeenkomsten per jaar. Daarnaast kun je meepraten over het programma in de klankbordgroep.

  • Meer over het Cultuurmenu Altena?