Cultuurmenu Altena

Cultuurmenu Altena

Het Cultuurmenu Altena bestaat jaarlijks uit diverse cultuurprojecten, voor iedere combinatie klas één. De projecten zijn afwisselend en in samenwerking met zowel lokale als landelijke kunstprofessionals. Ieder jaar staat een andere kunst-/cultuurdiscipline centraal. Wanneer de school acht jaar mee doet maken de leerlingen kennis met acht verschillende kunst- en cultuurdisciplines.

Vanuit de expertise van Bibliotheek Cultuurpunt Altena ontwikkelen en coördineren wij de projecten. Doordat we voor veel scholen het aanbod programmeren, hebben we de keuze uit ruimer aanbod dan wanneer je als school zelf aanbod binnen haalt.

Bij Cultuurmenu Altena 2022-2023 klinkt muziek!

Op steeds meer scholen in Altena staat muziekles op het rooster waarbij vaak centraal staat dat de leerlingen zelf muziek maken. In dit programma van Cultuurmenu Altena is dat anders. Nu staat juist het luisteren naar muziek centraal. Alle klassen bezoeken een professionele muziekvoorstelling waarin zij muzikanten aan het werk zien. Door het lesmateriaal wat wordt aangereikt, leren de leerlingen hoe zij muziek van anderen kunnen interpreteren en het te waarderen. Want ook genres die minder voor de hand liggen voor kinderen komen aan bod, zoals bijvoorbeeld klassieke muziek.

Alle muziekvoorstellingen zijn georganiseerd op een locatie buiten de school. Hierdoor bieden we de leerling een bijzondere theaterervaring. Het aanbod en wijze van presenteren is zorgvuldig afgestemd op niveau van de leerlingen. Zo is de voorstelling voor de jongste leerlingen in een kleinere setting georganiseerd met enkel een pianist, terwijl de oudste leerlingen met een bus naar het Chassé Theater reizen en het hele orkest van Philharmonie zuidnederland zien spelen.

Voorstelling Wacht ‘s even groep 1&2

Twee personages verdwijnen en verschijnen in een ongerept landschap tot het onvermijdelijke gebeurt: ze komen elkaar tegen …

Hoe ga je om met iemand die anders is? Van wie je niet eens weet wat voor iemand het is? Een mens, een hond, een vogel? Gelukkig hoeven ze elkaar niet te veranderen.

Wacht ’s even … blijf maar lekker wie je bent.

Met de wonderschone pianomuziek van Jeroen van Vliet wordt het vreemde vertrouwd in een nieuwe omgeving die op ooghoogte van de jonge toeschouwers tot leven komt. Twee dansers van de Stilte zorgen voor het beeld en de interactie met de leerlingen. Dit doen zij vanuit hun specialisatie om het jonge kind de wereld van theater vanuit de zintuigen te laten beleven.

Voorstelling In de war groep 3&4

Tijdens de voorstelling duikt de band de kinderwereld in. Een wereld vol fantasie waarin alles en niks vast ligt; een wereld boordevol interactie. Denk aan ter plekke verzonnen bodypercussie, live rijmwoorden verzinnen, een mummificeerwedstrijd, zelf de band dirigeren en lekker meezingen. Dit alles in een vlot tempo wat leidt tot een energieke, swingende, show waar je als kind én volwassene prooi wordt van een muzikale overmeestering. Aan de voorstelling gaat een voorbereiding in de klas vooraf. De elementen die de leerlingen vooraf oefenen komen tijdens de voorstelling terug zodat ze daadwerkelijk onderdeel worden van de voorstelling.

Voorstelling expeditie orkest live groep 5&6

Expeditie Orkest LIVE borduurt voort op de film/ serie die philharmonie zuidnederland samen met Het Laagland over de instrumenten van het orkest maakte. Gewapend met de kennis die de leerlingen in deze filmpjes hebben kunnen opdoen, gaan ze nu live met het orkest op reis. Bestemming? Onbekend. Je bent er nog niet als je weet hoe de instrumenten werken. Dat wordt je meteen duidelijk als het concert begint. 

Het orkest heeft namelijk nog meer in z’n mars dan alleen de instrumenten. Wat moeten musici kunnen en laten om met elkaar die prachtige muziek te kunnen maken? Mag iedereen eigenlijk wel meedoen, verstaan de instrumenten elkaar wel of spreken ze een heel andere taal?

Voorstelling Rhythmix groep 7&8

Vierhonderd leerlingen van groep 7-8, zestig musici van philharmonie zuidnederland, vier slagwerkers van Percossa en een dirigent zijn nodig voor de uitvoering van Rhythmix. Een muzikale live show vol actie en reactie, humor én met vele mooie luistermomenten. Op het programma muziek van fantastische componisten als Ravel, Tsjaikovsky, Bizet en vele anderen. Het concert dompelt leerlingen onder in de uitdagende wereld van het grote klassieke symfonieorkest en de ritmische gedrevenheid van Percossa.

De muzikale performance is zo aanstekelijk dat stilzitten eigenlijk niet kan. En dat hoeft ook niet, want iedereen mag meedoen. Alle leerlingen zingen liedjes mee en spelen samen met het orkest bodypercussie

Praktische informatie

  • Twee jaar

    Je schrijft jouw school in voor het Cultuurmenu Altena voor twee jaar. Zo kunnen wij vooruit plannen en weet jij waar je aan toe bent. 

  • €9,-

    Deelname aan het Cultuurmeu Altena kost €7,50 per leerling.

  • Inspraak

    We informeren deelnemende scholen door middel van twee bijeenkomsten per jaar. Daarnaast kun je meepraten over het programma in de klankbordgroep.

  • Meer over het Cultuurmenu Altena?