De Afhaal Bibliotheek

Door de aangescherpte coronamaatregelen moeten we onze deuren opnieuw sluiten. Tijdens de lockdown werken we met de Afhaal Bibliotheek, je leest er meer over op deze site.
Volg ons op Facebook en Instagram:@BibliotheekAltena en blijf ook op die manier op de hoogte!

Cultuurmenu 2020-21 Dans!

Kinderen bewegen graag en veel. Dans komt tegemoet aan hun bewegingsdrang en dansonderwijs sluit daar naadloos op aan. Dans sluit ook aan bij de behoefte van kinderen om iets uit te beelden, en om te ontdekken wat ze met hun lichaam allemaal tot uitdrukking kunnen brengen.

Danseducatie ondersteunt bij deze zaken. Leerlingen leren door dans onderzoek te doen naar verschillende thema’s en emoties. Ze leren hoe deze kan verbeelden en ook hoe te reflecteren.
Bij danseducatie neemt het verkennen en uitvoeren van vormen (ruimte, tijd en
kracht), structuren (herhaling, contrast articulatie en frasering) en
ruimtelijke oriëntatie een centrale rol in.

De bibliotheek CultuurPuntAltena ontwikkelt binnen Cultuurmenu Altena een programma vol met dans maken én meemaken voor schooljaar 2020-2021. Een belangrijk doel is het aansluiten bij de bewegingsdrang van leerlingen en de behoefte om zichzelf uit te drukken met hun lichaam. Ook willen we de leerkrachten ondersteunen bij het geven van danseducatie door het geven van handvatten.

Groep 1/2 : Prinses Amalia is... ..|anders

In de voorstelling ‘Amelia is anders’ gaat Amelia, die niet weet wat emoties zijn, voor het eerst naar school. Daar ervaart zij dat er allerlei dingen bij zichzelf gebeuren waar zij geen woorden voor heeft. Zij leert van de juf dat dit emoties zijn. Samen met de kinderen leert zij achtereenvolgens vier verschillende emoties bij zichzelf herkennen: bang, verliefd, boos, blij.

De leerlingen worden in de aansluitende workshop gestimuleerd om zelf bewegingen en dansen te bedenken die te maken hebben met emoties. ‘Hoe dans je als je boos bent, hoe dans je verliefd bent?’ Creativiteit en eigen inbreng zijn hierbij de hoofdzaak

Groep 5/6 - Break a Dance!

Oud-topdanser Vijay heeft als doel om iedereen plezier in dansen mee te geven. Hij staat er als een coach die aandacht heeft voor ieder individu. Onze ervaring met Vijay is dat hij ook echt iedere leerling aan het dansen krijgt!

Voor het cultuurmenu krijgen de leerlingen een 2 uur durende workshop waarin ze een breakdance choreografie krijgen aangeleerd maar er is ook zeker ruimte voor eigen inbreng. 

Groep 3/4 - 1-2tje

Pal voor de neus van uw leerlingen ontvouwt zich een confrontatie tussen twee dansers. Oog in oog met de dansers is er geen ontsnappen mogelijk. 

Dit project bestaat uit een korte voorstelling moderne dans tussen twee mensen met een aansluitende workshop. In de workshop gaan de dansens in gesprek met de leerlingen. Wat hebben ze gezien en hoe zag dat eruit? De leerlingen krijgen daarna zelf de kans om samen aan de slag te gaan. Hoe ziet hun gezamenlijke dans eruit?

Groep 7/8 - De Grote Olympische Spelshow

Het publiek bevindt zich in de setting van een spelshow. Vier dansers vormen de twee teams die tegen elkaar battle'n om de fel begeerde Olympische Spelshow medaille. De show wordt gepresenteerd door een digitale spelshow host die publiek en panelleden meeneemt in deze opzwepende show.

Naast de voorstelling krijgen de leerlingen ook een workshop in de klas. Bewegingen uit de sport- en voetbalwereld worden vergeleken met bewegingen uit de danswereld. Met gebruik van multimedia wordt getoond dat sporters eigenlijk dezelfde bewegingen maken
als dansers. Sporters zijn een soort dansers op het veld, alleen zij gebruiken hun spieren op een andere manier. Hoe kun je een sport gebruiken om tot een choreografie te komen? De leerlingen ontdekken dit samen met onze dansers.