De Afhaal Bibliotheek

Door de aangescherpte coronamaatregelen moeten we onze deuren opnieuw sluiten. Tijdens de lockdown werken we met de Afhaal Bibliotheek, je leest er meer over op deze site.
Volg ons op Facebook en Instagram:@BibliotheekAltena en blijf ook op die manier op de hoogte!

Makersboxen - leskisten voor groep 6, 7 en 8

Een 3D-ontwerp maken, zelf robots bouwen, een stad ontwerpen of programmeren! 

Sinds een paar jaar zijn deze en vele andere technieken beschikbaar voor steeds meer mensen beschikbaar, zo ook in het onderwijs. Helaas ligt de nadruk in het onderwijs vaak op het consumeren. Des te belangrijker is het dat leerlingen nieuwsgierig worden gemaakt naar de achterkant van deze technologieën. Dit wordt maakonderwijs genoemd.

De Bibliotheek CultuurPuntAltena biedt vanaf volgend jaar 3 verschillende leskisten op het gebied van maakonderwijs aan voor respectievelijk groep 6, 7 en 8. De leerlingen worden hierin gestimuleerd verder te kijken dan alleen gebruiker en ontpoppen zich als echt makers!

Vanaf mei is het mogelijk om in te schrijven voor de leskisten.

Groep 7: Cardboard Game

In dit lespakket voor groep 7 van het primair onderwijs ervaren leerlingen de principes van Design Thinking. Ze doorlopen de verschillende fases van het maakproces: samen onderzoeken, ervaren, proberen, falen, oefenen en weer doorgaan.

In dit lespakket wordt gebruik gemaakt ambachtelijke en alledaagse materialen, LEGO en bijvoorbeeld LittleBits om verschillende interacties te creëren. Het onderliggende deel van deze les is elektronica te koppelen aan zelfbedachte (kartonnen) spelletjes geïnspireerd door boekenkaften.

Groep 8: Bouwbeesten

In dit lespakket voor groep 8 van het primair onderwijs leren leerlingen meer over de werking van wind. Ze gaan aan de hand van kunst en poëzie over het thema wind aan de slag om hun eigen Bouwbeest te maken.

Met behulp van alledaagse materialen bouwen leerlingen vervolgens hun eigen beest dat zich kan voortbewegen door de wind. Afsluitend is er een Bouwbeesten-battle. Hierin nemen de zelfgemaakte creaties het tegen elkaar op en wint het beest dat door middel van wind de grootste afstand aflegt.

Groep 6:StadsLab

In dit lespakket voor groep 6 wordt er aan de hand van een gedicht en het werk van kunstenaar Leonardo Da vinci een ontwerp voor de stad van de toekomst gemaakt. Na een brainstormsessie en het maken van een ontwerp bouwen leerlingen met behulp van alledaagse (bouw) materialen hun eigen miniatuurstad. De lessenreeks wordt afgesloten met een pitch waarin leerlingen in drie minuten hun stad aan elkaar presenteren.

Brugklas: Living Cardboard

In dit lespakket voor klas 1 &2 van het voortgezet onderwijs ervaren leerlingen de principes van Design Thinking. Ze doorlopen de verschillende fases van het maakproces: samen onderzoeken, ervaren, proberen, falen, oefenen en weer doorgaan.

Op een creatieve en speelse manier karton tot leven brengen is het doel van dit lespakket. Ze leren om bewegende papertoys te maken waarbij taal, techniek en ontwerpen bij komt kijken. De Micro:bit brengt de papertoys in beweging en de kleurrijke designs draaien 360 graden in de rondte.