Inspiratieavond Kinderboekenweek Worden wat je wil

23 september 2021, van 19:30 tot 21:30 | de Werf Wourdichem

Kosten: Gratis voor de Bibliotheek op School scholen

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Bette Westera (1958) schrijft gedichten, liedjes, verhalen en non-fictie voor alle leeftijden. Haar dichtbundels Doodgewoon en Uit elkaar (Gottmer 2014 en 2019) werden bekroond met de Gouden Griffel en de Woutertje Pieterseprijs. Bette is behalve schrijver ook vertaler van tal van prentenboeken, o.a. die Dr. Seuss en Julia Donaldson. Samen met haar man – gitarist Diederik van Essel - geeft Bette muzikale poëzievoorstellingen bij haar boeken.

Tijdens de inspiratiebijeenkomst vertelt Bette hoe Tiril en de toverdrank ontstond: idee, inspiratiebronnen, werkwijze. Vervolgens geeft ze praktische tips voor hoe je in onder-, midden- en bovenbouw met het thema van de Kinderboekenweek en met haar boeken aan de slag kunt.

Bovenbouw

Voor de bovenbouw staat het Kinderboekenweekgeschenk Tiril en de toverdrank (CPNB 2021) centraal. Tiril leeft in de tijd van de Vikingen en ze heeft een bijzondere gave: ze kan worden wat ze wil. Het verhaal van Tiril en haar vriend Thialfi wordt afgewisseld met korte verhalen in versvorm over hun lievelingsgoden Odin en Loki. Die laatste kan ook worden wat hij wil. Is dat toeval of niet? Met quizvragen, runenpuzzels en rijmtips.


Middenbouw

Voor de middenbouw is Ik wil een wiegje worden, zei de wilg (Gottmer 2021) het uitgangspunt. Tien bomen hebben allerlei ideeën over wat ze later willen worden, maar kan dat ook? Kan een eik pollepels worden, of een viool? Of moet je daarvoor uit ander hout zijn gesneden? Met houtsneden van Henriette Boerendans en een informatieve katern over wat je kunt maken van verschillende soorten hout. Met praat-, doe- en dichttips.


Onderbouw

Voor de onderbouw is het rijmende prentenboekLater als ik groot ben (Lannoo 2021) een mooie aanleiding om het thema aan de orde te stellen: Wat willen de kinderen later worden? Wat moeten ze daarvoor kunnen? Wat moeten ze daarvoor durven? Met prachtige prenten om te bekijken en een liedje om samen te zingen of te beluisteren.


Leestip

Leestip voor de hele school: Zijn wie je bent, worden wat je wil (Levendig 2021), tweeëntwintig gedichten uit Aruba, Bonaire, Curaçao en Nederland.


Op de hoogte blijven van activiteiten, workshops en cursussen van de Bibliotheek?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Elke maand informeren we je over onze agenda en allerlei andere zaken.

Je vindt ons ook op Facebook en Instagram