Inspiratieavond digitale geletterdheid

26 mei 2021, van 19:00 tot 21:00 | Online

Kosten: de Bibliotheek op school-scholen gratis | overige € 5,- per deelnemer

Tijdens deze inspiratieavond staat het thema digitale geletterdheid centraal. Aan de hand van verschillende workshops ga je aan de slag met de domeinen en maak je interdisciplinaire verbindingen. Voor zowel de onder- midden- en bovenbouw zijn er verschillende workshops.

Waarom is digitale geletterdheid in het basisonderwijs belangrijk?

Iedereen zal het erover eens zijn dat leerlingen niet alleen ‘gewoon’ moeten leren lezen en schrijven. Ze moeten ook leren veilig, effectief, kritisch en bewust gebruik te maken van de digitale toepassingen die op dit moment beschikbaar zijn. Daarbij bereiden ze zich voor op de digitale toekomst. Dit levert hen niet alleen basisvaardigheden voor op school en bij een vervolgopleiding, maar ook voor op het werk, als consument, als burger ten opzichte van de overheid en als burgers onder elkaar. 

Wat kan ik verwachten?

Tijdens deze online inspiratieavond worden er in twee rondes verschillende workshops aangeboden.

Tijdens ronde 1 kun je kiezen tussen een workshop van Martine Ceyssens, educatief brein achter de Lezergame serie, en de workshop van Jeroen de Boer, medebedenker van de Data Detox Kit

Tijdens ronde twee vindt er een gezamelijke workshop plaats vanuit de Bibiotheek CultuurPuntAltena waarbij we verder ingaan op digitale geletterdheid, de uitslag van de massaal ingevulde vragenlijst wordt bekeken en we delen leuke tips en tricks met je.

Workshop Lezergame door Martine Ceyssens

Hoe frustrerend kan het zijn wanneer een kind niet tot lezen komt? We hebben allemaal ervaring met kinderen die spellend blijven lezen of die hun letters niet kunnen onthouden. De uitdaging voor ons- als leerkracht of hulpverlener- ligt dan ook in het zoeken naar een manier om die letters te automatiseren, om toch tot die woordherkenning te komen en om hen toch te motiveren om boekjes te lezen.

Lezergame is vanuit die optiek ontstaan. Het is een gestructureerde (aanvullende) methode geworden die bestaat uit mappen met leesblaadjes, een app, lettersteunen en ondertussen 24 leesboekjes. De mappen, app en leesboekjes werden onderverdeeld in 3 trajecten: letterniveau, éénlettergrepige woorden en meerlettergrepige woorden. Op deze manier kan elk kind op zijn tempo in zeer kleine deelstappen leren lezen.

In de sessie bekijken we hoe je de methode kan inzetten bij kinderen die vastlopen in de klas en hoe de boekjes hierbij kunnen helpen.

Met wie praat jouw telefoon eigenlijk? Kennismaken met de Data Detox Kit

Je bewust zijn van je digitale privacy is erg belangrijk. Het is namelijk iets waar je vandaag de dag bijna overal mee te maken hebt. Waar ga je bijvoorbeeld mee akkoord als je de gebruikersvoorwaarden van Facebook accepteert. Of wanneer je zoekt met Google? Met de Data Detox Kit krijg je de laagdrempelige antwoorden op deze en nog veel meer vragen. Zo leer je ook wat de beste tips zijn om het beste wachtwoord ooit te maken en leer je hoe je nepnieuws herkent.

De Data Detox Kit is ontwikkeld door Tactical Technology uit Berlijn. De kit is beschikbaar op papier en in de vorm van een website: https://data-detox.nl. Alle deelnemers krijgen van tevoren een exemplaar opgestuurd.

De workshop wordt gegeven door Jeroen de Boer, adviseur innovatie bij Fers (de ondersteuningsinsinstelling van de Friese openbare bibliotheken). Jeroen is bij Fers verantwoordelijk voor de Nederlandse vertaling van de Data Detox Kit en kan je er dus alles over vertellen.

Inschrijven voor de inspiratieavond digitale geletterdheid

Omdat deze inspiratieavond online gaat plaatsvinden, zijn niet alleen twee leescoördinatoren, maar alle teamleden van jouw school welkom. 

Is jouw school geen onderdeel van de Bibliotheek op school, maar ben je wel geïnteresseerd in de inspiratieavond? Voor het bedrag van € 5,- kun je alsnog deelnemen aan de inspiratieavond.  


Op de hoogte blijven van activiteiten, workshops en cursussen van de Bibliotheek?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Elke maand informeren we je over onze agenda en allerlei andere zaken.

Je vindt ons ook op Facebook en Instagram.